A bóklászás szabadsága

2013.07.22. 07:54

Finnországban mindenkinek joga van szabadon barangolni az erdőkben, járni a természetet, attól függetlenül, ki a terület tulajdonosa. Az északi országok sajátos jogi gyakorlata a „mindenkit megillető jog” néven ismert.

 

A mindenkit megillető jog alapján finnek és külföldiek egyaránt felfedezhetik az ország erdeit, hegyeit és tavait – és szabadon szedhetik az ízletes vadon termő bogyókat és gombákat, még a magántulajdonú erdőkben is.

 

 bogyos.jpg

 

„A mindenkit megillető jog koncepciója nemzedékeken keresztül fejlődött” – mondja Anne Rautiainen jogász, a Finn Természetjáró Szövetség képviselője. „Ez nem egy bizonyos jogszabály, alkalmazási területét több, különböző területet szabályozó rendelkezés határozza meg. A mindenkit megillető jog hátterében az a gondolat áll, hogy minden ember szabadon élvezhesse a Finnországban rendkívül népszerű szabadidős tevékenységeket a természetben, túrázhasson, síelhessen, evezhessen, úszhasson, szedhessen gombát vagy gyümölcsöt.”

 

„A mindenkit megillető jog alapján az ország területének mintegy 90 százaléka bárki számára elérhető, ami igazán szabad országgá teszi Finnországot.” – mondja Ville Niinistö környezetvédelmi miniszter. „Életben kívánjuk tartani ezt a finn szokásjogot, de természetesen felelősségteljesen kell viselkednünk, mikor ezzel a jogunkkal élünk. Mindenki számára fontos, hogy megtanulja, ide értve a városi környezetben felnövő gyermekeket, de azokat a bevándorlókat és a turistákat is, akik ilyen jogokkal esetleg még nem találkoztak.”

 

Az áthaladás csupán a családi házak udvarán, a bevetett termőföldeken, néhány természetvédelmi területen, az ipari és katonai létesítmények területén, valamint a finn-orosz határ keskeny sávjában tiltott. A mindenkit megillető jog nem engedi a gépjárművek és motorkerékpárok letérését az utakról. Pecázni egyszerű horgászbottal és damillal szabad, az orsó és csali használatával történő horgászáshoz és a hálóval, varsával való halászathoz engedély szükséges. Néhány tevékenységhez, mint pl. a vadászat és a tűzrakás kérni kell a földtulajdonos engedélyét.

 

satoros.jpg 

 

Néhány területet illetően a mindenkit megillető jog szabályozása szándékosan nem részletekbe menő. A túrázók a védelem alatt nem álló természeti területeken „ideiglenesen” letáborozhatnak. Más tulajdonában álló földterületen azonban nem szabad senkit „indokolatlanul zavarni”, vagy „jelentős kárt okozni”. A törvény a gyakorlatban remekül működik, mivel a finnek általában jól érzékelik, mi az, ami másokat zavarhat.

 

A mindenkit megillető jog azon a felfogáson alapul, hogy a természetben való szabadidős tevékenység mindenütt engedélyezett Finnország egész területén, ahol ez külön nincs megtiltva. Ezzel szemben a legtöbb országban mindenütt tiltott, kivéve, ahol külön engedélyezve van.

 

A minden embert megillető jog Finnországban, Norvégiában és Svédországban világviszonylatban is olyan egyedülálló, hogy javasolták felvételét az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

 

Az írás a This is Finland cikke alapján készült. Forrás: Finn Nagykövetség

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr645417383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása