Drakula Finnországban

2013.05.27. 22:15

Christopher Lee, angol színész május 27-én töltötte be 91. életévét. A Drakula, Szarumán és Dooku gróf szerepében emlékezeteset alakító, örökifjú művész új nagylemezének megjelentetésével ünnepelte ezt a nem kerek, de tekintélyes évfordulót. A veterán színész nagy heavy metál rajongó, így második albumával is e műfaj vadregényes vidékeire kalandozik. A Charlemagne: The Omens Of Death című alkotás borítója középkori hangulatú, lovakkal, madarakkal, tűzzel, karddal, őrült királlyal.

lee leemez.jpg

A finnországi érdekességeket bemutató blogra azonban nem a finnek metál iránti rajongása miatt került fel Lee művész úr. Ahogyan egy korábbi bejegyzésemben már említettem, 1939-41-között Christopher Lee Finnországban szolgált önkéntesként. Igaz, csak őrszolgálatot látott el, a frontra nem került, de ezzel is kivívta a finnek tiszteletét. Ő maga azt mondta, hogy a finnek mentették meg az életét, amikor nem küldték a harcoló csapatok közé.

 

A születésnap kapcsán jutott eszembe, hogy megnézzem, a közelmúltban elérhetővé vált finn katonai fényképarchívumban nem szerepel-e valahol a fiatal színész. Sajnos a nevére rákeresve nem kaptam találatot. Viszont amikor az „angol önkéntesek” (englantilaiset vapaaehtoset) kifejezést írtam be a keresőbe, az alábbi képet dobta ki a rendszer:

lee03.JPG

A képhez kapcsolt információ szerint a fotó 1940. március 1-jén készült Helsinkiben és angol önkéntesek látszanak rajta. A csoportképen, a hátsó sorban (bekereteztem) áll egy figura, akinek vékony arca, az orra és a füle szerintem a későbbi színészre is jellemző. Nem állítom, hogy ő lenne az, de a hasonlóság szembetűnő:

lee02.jpg

Hatalmas kincsesbánya ez az archívum (SA-kuva) nincs kizárva, hogy számos érdekes fotó kerül még elő belőle, csak keresgélni kell. Itt találtam a magyar önkénteseket ábrázoló képeket és a finn horogkereszt használatát példázó fotót is. Köszönet érte a finneknek!

Forrás: SA-kuva

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr635321343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2013.05.28. 11:42:03

Ez bizony ő!
Gratula a poszthoz!
Jó arc ez a Christopher Lee! Lájkolom.

kifordított nagyanyó 2013.05.28. 12:05:11

Jézusom,már ennyi idős?!
Tényleg örökifjú.

NemNick 2013.05.28. 19:10:51

Jó gyerek vagy, bírom ezt a blogot. tetszik, hogy utánajártál :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.05.28. 19:11:05

91 éves, de borzasztó jól tartja magát. Az elmúlt évtizedben is bunyózott már Gandalffal és lóbált lézerkardot, pedig akkor is már nyolcvanas volt. Ki nem nézném belőle, hogy több hatvannál.

Locassen 2013.05.28. 19:11:16

Christopher Lee a legarcabb arc, kétség sem fér hozzá, ez az önkénteskedés, meg a II. vh-s spec force-os karrierje csak hab a tortán.

Vejnemöjnen12 2013.05.28. 21:53:41

@Gazz: @NemNick: Köszönöm a biztatást! Manapság nem sok értelmes dolgot művelek, ez a blog az egyetlen, ami "flow élményt" ad.
süti beállítások módosítása