Így neveld a finnedet

2013.04.30. 12:43

A finnekről elterjedt az a sztereotípia, hogy következetes, kitartó, makacs emberek. Külön szavuk is van erre a „csak azért is” mentalitásra: sisu. Ha belegondolunk, a történelem során ott, a hideg, sötét északon szükség is volt erre a keménységre, ha életben akartak maradni. A közelmúltban találtam egy finn kenyérreklámra, ami tömény önirónia, a sisura nevelés kifigurázása.

 

 kenyerek01.jpg

 

A reklám megértéséhez szükség van némi háttértudásra. A filmecske szereplői egy apa és fia – vagy legalábbis szerintem ez lehet a rokoni kapcsolat közöttük – egy kenyér és egy kés. A történet retro környezetben játszódik, a berendezési tárgyakból ítélve valamikor az 1950-60-as években. A reménytelenül fekete-fehér konyhában egy maszatos kisgyerek próbálja felvágni a hagyományos finn kenyeret egy késsel.

 

Egykor a kenyérkészítés fáradságos és időigényes dolog volt. Az asszonyok ezért egyszerre nagyobb adagokat gyártottak le, hogy ne kelljen folyton ezzel foglalatoskodniuk. A kenyerek középen lyukasok voltak, hogy egy rúdra fel lehessen fűzni azokat. A felfűzött kenyereket a rúd segítségével a ház gerendái közé rakták, hogy ott kiszáradjanak, és sokáig ehetőek maradjanak. Az eltarthatóságot így sikerült biztosítani, de cserében rendkívül szárazak lettek, nehéz volt vágni, megrágni a kenyeret. A filmen látható fiú egy lapp késsel, vagyis puukkóval próbál egy darabkát leszelni magának a csontszáraz kenyérből.

 

A finnek olyan dolgokra figyeltek a tökéletes hangulat megteremtése érdekében, mint a kopott pulóverek, vagy a gyerek orra alatti sebek, ami feltehetően a zsebkendő ismeretének hiányából maródtak a fiú bőrébe. A kis remekműben csak egyetlen mondat hangzik el az apától, ami szabad fordításban: „Éhes vagy még, vagy sem?” A narrátor végül közli, hogy az általuk gyártott kenyér mennyire más, mint a régi, s ezt színesben meg is tekinthetjük az utolsó másodpercben.

 

A gyereknevelés sokat fejlődött azóta a finneknél, ahogyan a kenyérkészítés is. A lélek ereje azonban megmaradt, s talán ez a sisu az, ami irigylésre méltóvá teszi őket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr765254306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása