Kipótolták a csonka Lenint

2013.03.26. 06:56

Vlagyimir Iljics Lenin szobrait nálunk ledönteni, vagy legalábbis elszállítani illett a rendszerváltásnak beállított politikai átalakulás után. Északon ez is másként megy. Ott helyén hagyták hatodik Lenint, csak mosolyognak rajta egy kicsit.

 

 l02.JPG

 

Bejegyzésünk hőse, a két méter magas mellszobor bronzból készült, talapzata gránit, s ajándékként érkezett Tallinból. Az alkotás, amelyet Matti Varik (1939-2011) észt szobrász álmodott valósággá, Kotka központjában, a Lenin parkban található. Azért épp itt, mert állítólag egy kis faházban töltött a nagy ember egy éjszakát ezen a helyen az 1900-as évek elején.

 

Az avatási ünnepség 1979. augusztus 26-án, nemzetközi pártemberek jelenlétében zajlott. A finn és szovjet elöljárókon kívül ott volt a lengyel, a csehszlovák és az NDK-s nagykövet is. A szovjet nagykövet hosszan beszélt a népek barátságáról és az ezt összehozó elvtársról.

 

A szobrot mindezek ellenére már 1980-ben megrongálták, vandálok vörös festékkel öntötték le. Azóta sok víz lefolyt a Lénán és a Szovjetunió sem létezik. A szobor azonban még mindig a régi helyén elmélkedik az idő múlásáról. Ma már nem töltik ki rajta mérgüket a kommunista rendszer ellenségei, csupán vicces kedvű fiatalok szoktak néha mikulássapkát kreálni az óriási fejre, ha erre támad kedvük.

 

 Leninapo.jpg

 

Úgy tűnik, a finnek nem nagy szobordöntögetők, talán a történelmük részének érzik ezt a művet. A kor változásaira azonban ők is reagálnak, de ezt igazán kreatív módon teszik. 1995-ben egy helyi kiállításon mutatta be Krzysztof Bednarski, lengyel szobrász a Lenin keze című alkotását. Ez a bronz kéz olyan, mintha az eredeti Lenin szoborról hiányzó darab lenne. Fel is állították a parkban úgy, hogy egy bizonyos szögből nézve kiegészítse a torzót.

 

És még bagózik is! Zseniális!

 

 lenin es keze 02.JPG

Források, képek: finn, észt Wikipedia, kuvakotka.fi

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr735170045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hungarisztan 2013.03.26. 11:33:26

Nem szabad elfelejteni, hogy míg Magyarországot a kommunizmus erősen negatívan érintette (igaz, hogy inkább a sztálini SZU hatásait szenvedtük, mintsem a kommunista eszméét, azért valahol 6. Lenin is ott volt a háttérben – avagy az a műsor nem jöhetett volna létre, ha nincs a fő forradalmár), addig finn barátaink számára a NOSZF a nemzeti függetlenséget hozta el (megjegyzem, először a történelmük során)! Nem véletlen, hogy Lenin gyakran menekült Finnországba, amikor forró lett a talaj a talpa alatt.

Egyébként Leninnek még saját múzeuma is van Tamperében (alighanem a nyugati világban az egyetlen), ami meglehetősen érdekes, különösen számunkra, akik ebben nőttünk fel.

(Vagy inkább úgy mondanám: nekünk érdekes az összehasonlítás. Amikor meglátogattam a múzeumot, egy dán és egy norvég konferenciapartnerem-barátom csatlakozott hozzám, de alighanem csak azért, mert nem tudtak jobb programot kitalálni, ők hamar meg is unták. Pedig nem érdektelen a kiállítás – különösen hogy még némi magyar vonatkozása is van.)

Fejesrob 2013.03.26. 18:10:33

Érdekes. Vajon miért nincs Izraelben Hitler szobor? Nem elég lazák.

Ha a finnek fagyoskodtak volna Szibériában és pld. az Észtek élvezték volna a finnek kapitalizmusát, most ők csodálkoznának, miért ilyen feszültek a finnek.

Lenin a szocialista tábor Hitlere, az a gond, hogy ezt az EU nem igazán akarja tudomásul venni.

Vejnemöjnen12 2013.03.26. 19:25:59

@hungarisztan: A tamperei múzeumról már hallottam, de nem tudtam, hogy van valamilyen magyar vonatkozása. Mi lenne az?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 20:02:16

Orosz viccek Leninről:

*

A pokolban:

- Hogy lehet, hogy Hitler nyakig áll a sárban, Sztálin viszont csak derékig?

- Mert Sztálin Lenin vállán áll.

*

Felirat a falon: LENIN MEGHALT, DE ÜGYE ÉL!

Egy járókelő: – Akkor már inkább maradt volna életben…

*

Moszkvai óvodások kimennek sétálni a parkba. Találnak egy sündisznót az egyik bokor alatt.

A tanítónéni megjegyzi:

- Látjátok gyerekek? Ugye felismeritek? Hiszen több dalt is tanultunk már róla!

Az egyik gyerek lehajol a sünihez, közelről ránéz:

- Sosem gondoltam volna, hogy így nézel ki, Vlagyimir Iljics!

*

Lenin és Sztálin beszélgetnek:

- Sztálin elvtárs, mondd meg őszintén, mit tennél, ha a ügyünk győzelme érdekében meg kellene ölnöd 10 ezer embert?

- Természetesen megölném őket, Vlagyimir Iljics!

- Na és, Sztálin elvtárs, ha egymillió embert kellene megölni ügyünk érdekében?

- Hogy kételkedhet bennem, Vlagyimir Iljics? Természetesen gondolkodás nélkül megölném őket!

- S akkor mit tennél, Sztálin elvtárs, ha 10 millió embert kellene megölnöd?

- 10 milliót is megölnék.

- Na és ha 50 millióról lenne szó?

- Ha ügyünk ezt kívánja, 50 milliót is megölnék, Vlagyimir Iljics!

- Na, hát itt, Sztálin elvtárs, egy icipicit nem tudok veled egyetérteni…

Kis ember 2013.03.26. 20:36:26

@Fejesrob:
Mintha nem sokat tudnál a történelemről. Szovjet-finn háború megvan?
Csak nem mindenki ekkora böszme, mint te.

annamanna 2013.03.27. 07:02:36

@Kis ember: Persze, kis ember, nálunk meg itt voltak 400 évig az osztrákok és nem gyűlöljük őket; 150 évig a törökök és nem gyűlöljük őket; végigpusztították az országot a tatárok és nem gyűlöljük őket.

hungarisztan 2013.03.27. 22:17:02

@Fejesrob:
Összemosod az apuskát és a géppuskát. Ha már mindenképpen párhuzamot akarsz találni, akkor célszerűbb Sztálinnal, aki a kezdetektől fogva bitang jellem volt és akinek a lelkén valóban milliók halála és szenvedése szárad. És bizony Sztálinnak sem kéne szobrot állítani sehol. (De ki állította, hogy igen?)

„Lenin a szocialista tábor Hitlere, az a gond, hogy ezt az EU nem igazán akarja tudomásul venni.”
Ez a mondatod az elejétől a végéig akkora badarság, hogy nincs is értelme érdemben foglalkozni vele. Bocs.

És már miért állítana bárki is Hitlernek szobrot – nem csak Izraelben, bárhol?

hungarisztan 2013.03.27. 22:17:46

@Vejnemöjnen12:
Talán több apróság is volt, de az egyetlen, amire emlékszem, az egy fotó a magyar tanácsköztársaság idejéből.

Amúgy a múzeum egy inkább rusnya, mintsem érdekes (bár építésekor valószínűleg előremutató) falanszter-épületben van – cserébe állítólag itt találkozott először Lenin és Sztálin. (No, ha akkor valaki robbant egyet... Bár ki tudja, lehet, hogy akkor ma horogkeresztes zászlók lengenének szerte Európában. Meg hát azért a cári Oroszország sem volt egy olyan szuper hely – avagy volt némi kiváltó oka annak a nyavalyás forradalomnak!)
süti beállítások módosítása