A kulturális turizmus gazdasági fellendülést hozó hatásában (vagy az EU-s pénzek hatékony lehívásában) bízók egyre-másra építtetik a kulturális központokat, koncerttermeket, mesepalotákat. A szerencsésebb és környezettudatosabb helyeken ez nem egy új épület felhúzásából áll, hanem egy régebbi felújításából. A legszerencsésebbek esetében pedig minden adott a sikerhez, csak egy színpadra és nézőtérre van szükség. Meg persze egy útra, ami oda vezet.

 

Ez a helyzet Finnországban, Lappföldön, Pelkosenniemi közelében, a Pyhätunturi által körülvéve. A földrajzi behatárolás után íme egy kép ízelítőnek:

 

 08.bmp

 

Kétmilliárd évvel ezelőtt alakult ki a Pyhätunturi, amely 10 kilométer hosszúságban nyúlik el Pelkosenniemi és Kemijärvi települések között kelet-nyugati irányban. A tunuri magyarul tarhegy, amelyen alig van növényzet, az is csak az alsó részükön. A magasabb területeken már csak zuzmó él meg, a gyakori fagy miatt. A tunturik által körbevett területeken gyakran találhatók kis tavak, ezekben azonban még nyáron sem igazán lehet fürdeni, annyira hideg a vizük. Igaz, a helyieket ez télen sem szokta zavarni.

 

 tokela01.jpg

 

A Pyhätunturi szóban a pyhä tag azt jelenti: szent. A lappok (számik) megkeresztelkedésük előtt, ősi vallásuk szerint áldozatokat mutattak be a hegyen. Innen ered az elnevezése.

 

1938-ban alakult itt természetvédelmi terület, majd némi átszervezés után 2005-ben jött létre a mai Pyhä-Luosto Nemzeti Park. A park télen a havas sportok imádóit, nyáron a túrázókat és a zene szerelmeseit vonzza. Utóbbiakat a különleges akusztikával bíró szabadtéri színpad koncertjei csalogatják Lappföldre.

 

Nyaranta unplugged fesztivál duzzasztja többszörösére a környéken az egy négyzetkilométerre eső emberek létszámát. Mivel olyankor nem nagyon van sötét arrafelé, így naphosszat szólhat a zene. Itt egy kis képgaléria egy korábbi koncertről, lehet ámuldozni:

01.bmp

 02.bmp

03.bmp

04.bmp

05.bmp

06.bmp

07.bmp 

Forrás, képek: finn Wikipedia, pyha.fi

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr75165534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása