2013. február 26-án Pasi Tuominen nagykövet először látogatott hivatalosan Espoo testvérvárosába, a történelmi épületekben bővelkedő Esztergomba. Látogatása során találkozott Tétényi Éva polgármesterrel, és megismerkedett az Esztergomi Magyar-Finn Baráti Kör tagjaival is.

 

 eszetrgom.jpg

Pasi Tuominen nagykövet az Esztergomi Magyar-Finn Baráti Kör tagjaival

 

Napsütéses, tavaszias időben érkeztünk az esztergomi Polgármesteri Hivatal elé, ahol már várt minket Tétényi Éva polgármester, akit a nagykövet azonnal meglepett magyar nyelvű megállapításával: ”Nyár van.” A vidám hangulatban megkezdett beszélgetés a polgármesteri fogadószobában aztán természetesen komolyabbra fordult: szóba került Esztergom nehéz gazdasági helyzete, a lehetséges megoldások, illetve a 2015-ben esedékes, Esztergomban megrendezendő finn-magyar testvérvárosi konferencia is. A megbeszélés után a polgármester megmutatta a nagykövetnek Kari Juva szobrászművész alkotását, melyet Espoo és Esztergom testvérvárosi kapcsolatának 25. évfordulóján állítottak 1999-ben.

 

A Padlizsán étteremben elfogyasztott finom ebéd után a baráti kör tagjai látták vendégül a nagykövetet a Városi Könyvtárban. Itt szó esett az Espoo-Esztergom testvérvárosi kapcsolat kezdeteiről, a baráti kör helyzetéről és a nagykövetséggel folytatott együttműködésről is. Az érdekes és hasznos beszélgetés után Tuominen nagykövet megtekintette a könyvtár finn gyűjteményét, amelyről kiderült, hogy egy espooi adománynak köszönhetően Magyarországon a legnagyobb finn nyelvű gyűjtemény.

Forrás: Finn Nagykövetség

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr415111260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása