Erdei történet

2013.02.25. 06:48

Szerencsére Finnországban nem egy bokszoló karrierje jut a helyiek eszébe, ha azt hallják: Erdei történet. A Metsän tarina egy tavaly, karácsony után bemutatott természetfilm, amelyet készítői a finn dzsungelben forgattak.

 

 metsantarina.jpg

 

Az európai országok közül arányaiban Finnország területét borítja a legtöbb erdő. Az elnagyolt számítók 60-80%-ról, a pontosságra törekvő források az ország 74%-áról beszélnek, amikor az erdőt emlegetik. Van tehát elegendő helyszín természetfilm forgatására.

 

Itt egy rövid összeállítás, ami a filmben felbukkanó baglyokról szól. A cukiság blogban is nagy sikert aratna. Az első képen két kisbagoly látványosan megrémül a mennydörgéstől, ami kifejezetten bravúros felvétel. Nagy szerencséjük volt a készítőknek, bár gondolom, ők meg is dolgoztak a szerencséjükért. Az utolsó kép is poén, amikor a fáról leugró bagoly koppan egyet.

 

 

 

Az apropó, ami miatt most a filmről írok, egy díj, amit a Nemzetközi Filmzenei Kritikusok Szövetségétől (IFMCA) kapott Panu Aaltio. Az 1982-es születésű díjazott Helsinkiben, a Sibelius Akadémián és Los Angelesben, a Dél-Kaliforniai Egyetemen tanult, eredetileg csellóművésznek. Később a filmzene felé fordult, ami kifejezetten jó választásnak tűnik.

 

Az IFMCA a díjat úgy ítéli oda, hogy több mint 50 ország film- és televíziós zenei újságírójának és kritikusának véleményét kéri ki. Panu Aaltio első alkalommal kapott jelölés és máris kiérdemelte az elismerést is. Ígéretes karrier áll még előtte.

 

Az Erdei történet népszerűségéhez jelentősen hozzájárult, hogy készítői a zenei aláfestés jelentőségét is felismerték. Olyan embert bíztak meg az elkészítésével, aki nagy elméleti tudásanyaggal rendelkezik, tehetséges és bizonyítani is akart. Talán ez a siker titka.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr915099950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása