Rénszarvasokkal síelők

2013.02.18. 06:45

Hétvégén rendezték Ouluban a hagyományos Rénszarvas Fesztivált, amelynek fő attrakciója idén is a rénszarvasok által vontatott síelők versenye volt. Hó van ott elég, rénszarvasból sincs hiány és a népek is vállalkozó szelleműek, így minden adott a sikerhez.

 

 rensi.jpg

Kép: poroferia.info

 

Oulu a finn fővárostól, Helsinkitől 550 kilométerre, északra található, a februári átlagos nappali középhőmérséklet -7 Celsius fok. Általában 60 cm hó gyűlik össze a március végi olvadásig azon a vidéken és keményebb teleken nem ritka a -30 Celsius fok alatti hőmérséklet sem. Nem csoda tehát, ha a helyiek minden lehetőséget megragadnak, hogy mozogjanak egy kicsit és próbálják valami mókás dologgal feledtetni a zimankót. Kiváló alkalom erre a rénszarvasverseny, amiről sajnos idei felvételt nem találtam, így be kell érnünk egy tavalyival. Külön köszönet érte honfitársunknak, Levente Tamásnak (vagy Tamás Leventének) aki a YouTube oldalra feltöltötte!

 

 

 

Álljon itt még egy másik videó is, ami azt bizonyítja, hogy nem is olyan könnyű ezeket az agancstalanított jószágokat irányítani. A filmen az látszik, hogy komoly edzés áll a jó teljesítmények mögött, bár a rakoncátlan patások néha letérnek a kijelölt pályáról, ha arra van kedvük.

 

A filmen érdemes megfigyelni az indítóállást, ahonnan startkor kirobbannak a szarvasok. A gyeplőt ügyesen át kell fűzni a kijelölt helyeken, hogy akadálymentes legyen a rajt. Látható itt továbbá az is, hogy nem csak síelőket, hanem szánkóversenyzőket is vontatnak a rének. Azonban nyughatatlan természetük is kiviláglik, tulajdonképp vadállatok a kis drágák, bármennyire is igyekeznek gazdáik munkára fogni őket.

 

Minden elismerésem a Mikulásé, hogy ilyen feltételek mellett az ajándékszállítást gond nélkül le tudja bonyolítani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr925085882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása