Igazi zenei csemegét kínál a Pannon Filharmonikusok utolsó februári hangversenye, ugyanis pécsi színpadon első ízben dirigál szimfonikus zenekart karmesternő.

 

 EO.jpg

 

A mindössze 31 éves finn karnagynő, Eva Ollikainen a skandináv országokban széles körben elismert karmester. Fiatal kora ellenére olyan zenekarokkal ápol rendszeres kapcsolatot, mint a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Svéd Rádiózenekar és az Izlandi Szimfonikusok. A legutóbbi évad fellépései közül kiemelkedett a Berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Londoni Szimfonikusok, a Brüsszeli Filharmonikusok és az Új Japán Filharmonikusok vezénylése.

 

A koncert 2013. február 23-án, szombaton, 18.00 órakor kezdődik a pécsi Kodály Központban.

 

Az est műsora:

 

Sibelius: Pohjola lánya – szimfonikus fantázia

Saint-Saëns: Bevezetés és rondo capriccioso

Sibelius: 6 humoreszk

Rimszkij-Korszakov: Seherezade

 

Közreműködik: Petteri Iivonen – hegedű

Szólót játszik: Bujtor Balázs koncertmester

 

Jean Sibelius Pohjola lánya című szimfonikus művében szivárványhídon ezüst vásznat szövögető északi szépség lobbantja lángra az ősz Vejnemöjnent. Lehetetlen kihívásokkal találva szembe magát az agg, csalódottan továbbáll. A muzsika kifejezően tárja elénk az ébredező szenvedélyt, a csodás látomást és az elveszett reményeket.

 

A spanyol táncok világának hangulata szövi át Camille Saint-Saëns hegedűre és zenekarra írt Bevezetés és Rondo capriccioso című művét. A pengetett zenekari akkordok felvezetésével megszólaló beszédes hegedű-mutatványt vágyakozva daloló rondótéma és spanyol levegőt árasztó epizódok egymásutánja követi.

 

A Hat humoreszk Sibelius művészetének kevésbé ismert ékköve. E szellemes, szabadabb formájú miniatűrök szólóhegedű által domináltak, jellegük ugyanakkor a lehető legtávolabb esik a sziporkázó technikai tűzijátékoktól.

 

Az Ezeregy éjszaka meséiből ismert Seherezade öt története elevenedik meg Rimszkij-Korszakov programatikus szvitjében. A szerzőnek e legtöbbet játszott, színpadra is alkalmazott műve a tőle megszokott káprázatos hangszereléssel és keleties illatával varázsolja el a hallgatót.

Forrás:pfz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr115073924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása