A meleg himnusz finnül

2013.02.09. 17:11

A finnek zenei paródiában mindig kiválóak voltak. Igaz, legnagyobbat akkor alkottak, amikor komolyak szerettek volna maradni. (Armi és Danny, 1977) A Gregorius nevezetű csapat 1979-ben egy TV show alkalmával adta elő a Y.M.C.A. című szám saját verzióját, ami kifejezetten kegyetlenre sikeredett.

 

 melegfinn.jpg

 

A Fiatal Férfiak Keresztény Szövetsége (angolul: Young Men's Christian AssociationYMCA, finnül: Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys - NMKY) 1844-ben alakult Angliában. Céljuk az volt – a Wikipedia szerint –, hogy a keresztény elveket a gyakorlatban is megvalósítsa. Három alapelvük „az egészséges szellem, egészséges elme és egészséges test”. A szervezet mindenki számára nyitott, kortól, nemtől, társadalmi illetve vallási hovatartozástól függetlenül.

 

A szervezetről a Village People amerikai disco banda készítette azt a számot, amelyik világsiker lett. Az együttes a szórakozóhelyeket látogató meleg közösséget szórakoztatta, akik hamarosan himnuszukként kezdték énekelni a dalt. Victor Willis, az együttes énekese és szövegírója – aki heteroszexuális – azt állítja, hogy nem homoszexuális himnusznak szánta a művét, de nem bánja, ha úgy tekintenek rá.

 

A finn előadók két évvel az amerikai siker után dolgozták fel a számot. Habár paródia az egész, az énekes és a tánckar teljes lényével átéli a dal hangulatát. (Hú, ez a mondat igazán pc-re sikeredett.)

 

Tehát, következzék az NMKY! Sajnos a kép és a hang kicsit elcsúszott a felvételen, de így is fergeteges.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr305071354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása