A havas háztetők urai

2013.01.25. 06:46

Ha leesik egy kis hó, azonnal a szívükhöz kapnak a magyarok. Követelik a takarítást a városban, hóekéket és lapátoló embereket akarnak látni, amerre csak járnak. Igaz, nálunk van esély rá, hogy pár centis hó esetén is megbénuljon a közlekedés, ezért valahol érthető a riadalom. Igaz, a téli gumin sokan spórolnak és a hólapátot sem szívesen fogja meg senki.

 

Ahol rengeteg hó esik, mint például a finneknél, ott szervezettebben mennek a dolgok. Ráadásul nem csak a hatóságok, hanem a magánszemélyek is fontosnak érzik, hogy takarítsanak maguk körül. Sőt, nem is csak körül, hanem fölül is. A hónak ugyanis súlya van, s ha nem szedjük le a tetőről, akkor képes agyonnyomni a házat vagy a szaunát. Az utóbbit semmiképp sem szeretnék a derék finnek, ezért ügyes módszereket fejlesztettek ki a tetők lehavazására.

 

 havash01.jpg

 

Az első a videón egy országszerte elterjed szerkezet látható. Legfőbb alkotóeleme a hosszú nyél, lehetőleg teleszkópos, hogy addig a pár hétig, amíg nincs hó Finnben, kényelmesen elférjen a kamrában. A bot végén egy fém alkalmatosság található, ami szép, szabályos mintát vág a tetőn lévő hóban, ha lentről beleszúrják. Az aljához még valami műanyag csúszdafélét is odaerősítettek a gondos északi nyelvrokonaink, hogy azon szaladjon a mélybe a hókocka.

 

Persze, meg lehet oldani a hó lerántását egy hosszú zsineggel is, ha van kedvünk a tetőre mászkálni. Így sokkal látványosabb is, mint a földről piszkálgatni, és a közös munka öröme végett meg lehet kérni a gyereket, sógort, vőt, hogy a zsineg másik végét ő húzza. És még a tetőn felejtett lapát is lejön, csak nem szabad aláállni.

A tető letakarítása ráadásul nem kizárólag férfimunka. A nemek közötti egyenlőségéről híres Finnországban bizony a nők is felkapaszkodnak a magasba. A férfiak meg mindezt rögzítik a videójukkal. A munkamegosztás a siker titka.

És még ki is röhögi a szerencsétlen nőt! De, legalább két másodperc alatt lejött a hó.

 

A fiatalok persze sportot űznek a tetőszánkázásból. Láthatóan nagyon tetszik nekik a dolog, csak a kutya őrült meg teljesen, nem érti, miért élvezik a lavinát a gazdái. Agyukra ment a hó.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr955041839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása